درس 47:
شنبه 22/2/1403 هـ.ش مطابق با 2/ ذی القعده/1445 هـ.ق، کابل، حوزه علمیّه دارالمعارف اهلبیت(ع).
تذکّر: نوشته معظّم له عربی بوده به شاگردان فارسی ارائه می گردد غیر از متون، احادیث و نقل و قول ها.
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله ربّ العالمین، الصّلاة والسّلام علی خیر خلقه و اشرف بریّته ابی القاسم المصطفی محمّد و علی آله الاطیبین و صحبه المنتجبین لاسیّما بقیة الله فی الارضین روحی و ارواح العالمین لتراب مقدمه الفداء.
برقی کیست و خصوصیات کتابش چیست؟
رجالی ها در اینکه برقی چه کس است اختلاف دارند و لذا ایشان را یکی از سه نفر می دانند که به ترتیب یادآور می شویم:
- ایشان احمد بن محمد بن خالد برقی صاحب کتاب “المحاسن” متوفّی سال 274 هـ.ق یا سال 280 هـ.ق می باشد.
- ایشان پسرش عبدالله بن احمد برقی می باشد.
- ایشان نوهاش احمد بن عبدالله بن احمد برقی می باشد که مرحوم صدوق از وی روایت نموده.
انصاف: اینست که ایشان نوه است که احمد بن عبدالله باشد و همین نظر را استاد ما آیت الله سبحانی نیز دارد و امّا این گزینش ما ناشی از قرائن و شواهدی است که از کتاب برقی که همان رجالش باشد می باشد و قرائن و شواهد قرائن و شواهد ذیل است:
- برقی در کتاب رجالش موارد زیادی را استناد نموده به کتاب سعد بن عبدالله بن ابی خلف اشعری قمی متوفّی سال 301 یا 299 هـ.ق و سعد بن عبدالله از کسانی است که روایت نموده از احمد بن محمد بن خالد که شیخش بوده و معنی ندارد که برقی به کتاب شاگردش استناد کند.
- در این کتاب عنوان نموده عبدالله بن جعفر حمیری را و تصریح نموده که از وی استماع حدیث کرده و مرحوم حمیری مؤلّف “قرب الاسناد” است و شیخ قمی ها و ایشان نقل حدیث می کند از احمد بن محمد بن خالد برقی فلذا برقی شیخ اوست و چگونه صحیح است که تصریح کند به سماع حدیث از شاگرد.
- بازهم در کتاب رجال برقی احمد بن ابی عبدالله عنوان شده که همان احمد بن محمّد بن خالد برقی معروف است و ذکر نکرده که او مصنّف کتاب است چنانکه قاعده همین است در کسی که خودش را در کتابش ذکر می کند چنانکه شیخ و نجاشی در فهرست هایش و همچنان مرحوم علامه و ابن داوود در هردو کتابش همین کار را انجام داده.
- در این کتاب محمد بن خالد نیز عنوان شده ولی گفته نشده که او پدرش است[1].
و امّا خصوصیات این کتاب که معروف است به “رجال برقی” چند امر زیر است:
- در این کتاب اصحاب پیامبر(ص) و اصحاب ائمه(ع) تا حضرت حجّت(عج) ذکر شده.
- در این کتاب راوی ها جرح و تعدیل نشده.
ثمّ: مرحوم نجاشی یادآور شده در عداد تألیفات برقی کتاب “طبقات” را و پس از آن ذکر نموده کتب دیگری را برای برقی و بدنبال آن فرموده است که کتاب رجال نیز مال برقی است و لکن آنچه در بازار موجود است کتاب “طبقات” است که معروف شده به رجال برقی و این کتاب همراه با رجال ابی داوود در تهران چاپ شده.
***
[1]) رجال برقی، صفحات: 23، 32، 34، 35، 46، 50، 53، 54، 55، 57 ،60، 61،