fa-rejalدرس خارج فقه و اصول

درس 40:

دوشنبه 3/2/1403 هـ.ش مطابق با 13/ شوال/1445 هـ.ق، کابل، حوزه علمیّه دارالمعارف اهلبیت(ع).

تذکّر: نوشته معظّم له عربی بوده به شاگردان فارسی ارائه می­گردد غیر از متون، احادیث و نقل و قول­ها.

بسم الله الرحمن الرحیم

الحمدلله ربّ العالمین، الصّلاة والسّلام علی خیر خلقه و اشرف بریّته ابی القاسم المصطفی محمّد و علی آله الاطیبین و صحبه المنتجبین لاسیّما بقیة الله فی الارضین روحی و ارواح العالمین لتراب مقدمه الفداء.

شاگردان معروف شیخ طوسی(ره)

مرحوم شیخ به مدت ربع قرن (1460-1436) زعیم حوزه ی علمیه بوده و محضرش شاگردانی از پنج مذهب تا آنجا که برخی منابع شاگردان مرحوم شیخ را 300 نفر گفته اند و ما معروفین آنان را که در نقل روایت نقش داشته اند به ترتیب می آوریم:

  1. نسفی(ره)

ایشان آدم بن یوسف بن ابی مهاجر نسفی از اجلّه ی شاگردان مرحوم شیخ است که تألیفاتش را به محضر استادش قرائت نموده.

  1. خزاعی(ره)

ایشان احمد بن حسین بن احمد نیشابوری مکنّی به «ابوبکر» از اجلّه ی شاگردان مرحوم شیخ است و از تألیفات ایشان “الامالی فی الاخبار” است و “عیون الاحادیث”.

  1. ابن بابویه(ره)

ایشان اسحق بن محمّد بن حسن بن حسین بابویه قمّی مکنّی به «ابوطالب» از اجلّه ی شاگردان مرحوم شیخ است که تمام تألیفاتش را به محضر استادش قرائت کرده و تألیفات ایشان به دو زبان فارسی و عربی است.

  1. ابن بابویه(ره)

ایشان اسماعیل بن محمّد بن حسن بن حسین بن بابویه قمی مکنّی به «ابا ابراهیم» از اجلّه ی تلامیذه مرحوم شیخ است که تألیفاتش را و همچنان تألیفات برادرش را به محضر استادش قرائت نموده.

  1. اسدی(ره)

ایشان برکت بن محمّد بن برکت اسدی مکنّی به «ابوالخیر» از اجلّه ی شاگردان مرحوم شیخ است و کتاب “حقایق الایمان” در علم اصول از جناب ایشان است.

  1. حلبی(ره)

ایشان تقی بن نجم حلبی مکنّی به «ابوالصلاح» از مشاهیر شاگردان مرحوم شیخ و وکیل ایشان در حلب است که مرحوم شیخ در قبال ایشان فرموده است: «تقی بن نجم الدین ثقة له کتب قرء علینا و علی المرتضی» و از ایشان کتاب “الکافی” در فقه می باشد.

  1. حسینی(ره)

ایشان جعفر بن علی بن جعفر حسینی مکنّی به «ابوابراهیم» یا «ابوالحسن» از شاگردان مرحوم شیخ است که احادیث خودش را نزد استادش قرائت کرده.

  1. حسکا(ره)

ایشان حسن بن حسین بن بابویه قمی مکنّی به «ابومحمّد» و ملقّب به «شمس الاسلام» از تلامذه ی مرحوم شیخ است که تمام تألیفاتش را بر استادش در منطقه غری قرائت نموده و کتاب “العبادات” و همچنان کتاب “الاعمال الصالحة” و کذالک کتاب “سیر الانبیاء و الائمة(ع)” از جناب ایشان است.

  1. جبهانی(ره)

ایشان حسن بن عبدالعزیز بن حسن جبهانی مکنّی به «ابومحمّد» معروف به معدّل از قاهره­ی مصر و مشاهیر شاگردان شیخ است و روایاتش را هم در محضر مرحوم شیخ و هم در محضر ابن برّاج قرائت کرده.

  1. لؤلؤی(ره)

ایشان ابوالحسن لؤلؤی از اجلّه ی علمای زمانش و از مشاهیر شاگردان مرحوم شیخ است و ایشان همراه با سلیقی و ابن عین زربی در غسل و دفن استاد مشارکت داشته.

***