fa-rejalدرس خارج فقه و اصول

درس 39:

یکشنبه 2/2/1403 هـ.ش مطابق با 12/ شوال/1445 هـ.ق، کابل، حوزه علمیّه دارالمعارف اهلبیت(ع).

تذکّر: نوشته معظّم له عربی بوده به شاگردان فارسی ارائه می گردد غیر از متون، احادیث و نقل و قول ها.

بسم الله الرحمن الرحیم

الحمدلله ربّ العالمین، الصّلاة والسّلام علی خیر خلقه و اشرف بریّته ابی القاسم المصطفی محمّد و علی آله الاطیبین و صحبه المنتجبین لاسیّما بقیة الله فی الارضین روحی و ارواح العالمین لتراب مقدمه الفداء.

و منهم: الوکیل(ره)

ایشان علی بن شبل بن اسد وکیل مکنّی به «ابوالقاسم» و ملقّب به وکیل از مشایخ مرحوم شیخ است و شیخ از ایشان به جمله ی زیر روایت می کند: «اخبرنا ابن شبل الوکیل» و مرحوم نجاشی نیز از تلامذه وکیل است.

و منهم: تنوخی(ره)

ایشان علی بن ابی علی محسن بن علی تنوخی مکنّی به «ابوالقاسم» معروف به قاضی و مقرئ و بغدادی از مشایخ شیخ است در روایت و ایشان نزد علّامه حلّی از مشایخ سنّی معتزلی مرحوم شیخ است و به نام کوفی شناخته می شود و لکن نزد افندی از مشایخ شیعه شیخ است نظر به بعضی اجازاتی که از ایشان به جا مانده و ایشان از تلامذه ی سید مرتضی است.

و منهم: ابن خشیش(ره)

ایشان محمد بن علی بن خشیش مکنّی به «ابوالحسن» از مشایخ شیخ است در روایت و مرحوم شیخ از ایشان به جمله ی زیر روایت می کند: «حدّثنا محمد بن علی بن خشیش بن نصر بن جعفر بن ابراهیم تمیمی» و ابن خشیش نزد مرحوم علامه از مشایخ سنّی شیخ است.

و منهم: ابن مخلّد(ره)

ایشان محمّد بن محمّد بن محمد مخلّد مکنّی به «ابوالحسن» از مشایخ شیخ است در روایت و شیخ از ایشان به جمله ی زیر روایت می کند: «اخبرنا ابواسحق محمد بن مخلّد فی ذی الحجّة سنة سبع عشرة و اربع مأة فی داره درب السلولی فی القطیعة». قطیعه مکانی است که سلاطین و ملوک آن را برای موالی شان هدیه می­کردنده اند و درب سلولی مقابل درب تین است و قطیعه های دیگری نیز وجود داشته مانند: قطیعه ربیع و قطیعه أم جعفر.

و منهم: الحمرانی(ره)

ایشان محمّد بن سلیمان حمرانی(حمدانی) یا (حرّانی) مکنّی به «ابوزکریّا» از مشایخ شیخ است در روایت و حمرانی در ردیف ابن حسکه و غضائری از مشایخ شیعی شیخ قرار دارد.

و منهم: ابن سنان(ره)

ایشان محمّد بن سنان از مشایخ شیعی شیخ است نزد مرحوم محدّث نوری و نزد بحر العلوم از مشایخ سنی شیخ به حساب می آید و سند این سخن بسوی علامه داده شده.

و منهم: السکری(ره)

ایشان ابومنصور سکری از مشایخ مرحوم شیخ است در روایت که از مرحوم ایشان به جمله ی زیر روایت می کند: «حدّثنا ابومنصور السکری کذا و کذا» و ابو منصور نزد بعضی رجالی ها از مشایخ سنی شیخ است یا از مشایخ زیدی او و لکن نزد محدّث نوری چنین نیست، زیرا: روایات او از عامّه نقل نشده و لکن زیدی بودن او را منتفی نمی داند.

و منهم: الحفّار(ره)

ایشان هلال بن محمّد بن جعفر حفّار مکنّی به «ابوالفتح» از مشایخ مرحوم شیخ است در روایت که به جمله ی زیر از وی روایت می کند: «قرأ علیّ ابن ابی الفتح هلال بن محمّد بن جعفر الحفّار و انا اسمع» و حفّار از مشایخ اجازه شیخ نیز می باشد و نزد علامه از مشایخ سنّی اوست و لکن بقیه چنین سخنی را قائل نیستند و از حفّار تألیفاتی بجای مانده بنام “الامالی” و “المسند” و ایشان بدون شک از رجال شیعه است.

***