fa-rejalدرس خارج فقه و اصول

درس 37:

یکشنبه 29/11/1402 هـ.ش مطابق با 8/ شعبان/1445 هـ.ق، کابل، حوزه علمیّه دارالمعارف اهلبیت(ع).

تذکّر: نوشته معظّم له عربی بوده به شاگردان فارسی ارائه می گردد غیر از متون، احادیث و نقل و قول ها.

بسم الله الرحمن الرحیم

الحمدلله ربّ العالمین، الصّلاة والسّلام علی خیر خلقه و اشرف بریّته ابی القاسم المصطفی محمّد و علی آله الاطیبین و صحبه المنتجبین لاسیّما بقیة الله فی الارضین روحی و ارواح العالمین لتراب مقدمه الفداء.

و منهم: ابن اشناس

ایشان حسن بن محمّد بن اسماعیل بن محمّد بن اشناس مکنّی به «ابن اشناس» یا «ابن حمامی» از علمای محدّث است که مرحوم مفید از وی روایت نموده و مرحوم شیخ ایشان را در ردیف مفید و غضائری یاد نموده.

و منهم: الفحّام

ایشان حسن بن محمّد بن یحیی فحّام مکنّی به «ابو محمّد» از مشایخ مرحوم شیخ است به تصریح خودش و مرحوم شیخ در بغداد از ایشان استماع حدیث کرده.

و منهم: ابن الخیّاط

ایشان حسین بن ابراهیم قمی مکنّی به «ابو عبدالله» معروف به «ابن خیّاط» است و او را «ابن حنّاط» نیز می گویند که ایشان از مشایخ شیخ است بنابر قول علامه حلّی.

و منهم: التلعکبری

ایشان حسین بن ابی محمّد هارون بن موسی تلعکبری است که شیخ از ایشان به واسطه ی ابن قتاده ی قمی روایت نقل نموده به همین دلیل ایشان را از مشایخ روائی شیخ و برخی از اساتیدش می داند.

و منهم: المغربی

ایشان ابو الحسین بن سوار مغربی می باشد و مرحوم محدّث نوری ایشان را از مشایخ خاصّه ی شیخ و لکن مرحوم علامه ایشان را از مشایخ عامه ی او می داند.

و منهم: ابن حمومة

ایشان حمومة بن علی بن حمومة(حمویه) بصری است مکنّی به «ابوعبدالله» و ایشان را از مشایخ حدیثی شیخ دانسته طوری­که در خانه ی غضائری مرحوم شیخ حدیث خود را بر ایشان می خوانده.

و منهم: ابن غرور

ایشان ابو طالب بن غرور از مشایخ روائی شیخ بوده مرحوم شیخ از ایشان به کلمه ی «اخبرنا» ذکر حدیث می کند.

و منهم: اخو سروة

ایشان ابو عبدالله اخوسروة مطابق نقل علّامه از شیوخ شیخ است و مطابق نقل محدّث نوری ایشان از شیوخ روائی شیخ است و جمعی از محققین با نوری موافق اند.

و منهم: حویری

ایشان ابو طیّب طبری حویری قاضی از شیوخ روائی شیخ است و مرحوم شیخ به تلمّذش نزد ایشان تصریح دارد و می فرماید: «اخبرنا ابوطیّب حسین بن محمّد التمّار».

و منهم: ابن فارسی

ایشان ابو عبدالله بن فارسی از شیوخ مرحوم شیخ است که شیخ از ایشان نقل حدیث کرده.

و منهم: النیشابوری

ایشان عبد الحمید بن محمّد مقری نیشابوری مکنّی به «ابو محمّد» از شیوخ شیخ است و مرحوم شیخ از وی نقل حدیث کرده.

و منهم: المقری

ایشان حسن بخش مقری مکنّی به «ابو الحسین» است و نزد مرحوم نوری از مشایخ روائی شیخ به حساب می آید و نزد مرحوم علامه از مشایخ عامه ی او.

***