fa-osoolدرس خارج فقه و اصول

درس 48:

چهار­شنبه 11/11/1402 هـ.ش مطابق با 19/ رجب/1445 هـ.ق، کابل، حوزه علمیّه دارالمعارف اهلبیت(ع).

تذکّر: دروس معظّم له عربی بوده به شاگردان فارسی ارائه می گردد غیر از متون، احادیث و نقل و قول ها.

بسم الله الرحمن الرحیم

الحمدلله ربّ العالمین، الصّلاة والسّلام علی خیر خلقه و اشرف بریّته ابی القاسم المصطفی محمّد و علی آله الاطیبین و صحبه المنتجبین لاسیّما بقیة الله فی الارضین روحی و ارواح العالمین لتراب مقدمه الفداء.

اشکال قسم ثانی

در قسم ثانی که وضع عام و موضوع له نیز عام است اشکالی صورت گرفته نظیر اشکال  قسم اوّل لکن با یک تفاوت جزئی و آن اینکه:

تصوّر معنی عام یا کلّی نظیر حیوان ناطق برای او نحوه ای از وجود است ولو اینکه این وجود ذهنی باشد و وجود مساوق است با مشخصات و همچنان لازم دارد ملازمات مشخصّات را مانند آنچه که در وجود خارجی گفتیم بنابراین هنگام تصور، معنای عام از دایره ی عموم خارج می شود و در دایره ی خصوص داخل می گردد، علی هذا چگونه می فرمایید که موضوع له عام است؟ در حالی­که بعد از تلبّس او به وجود ذهنی خاص می گردد، این بود مرحله اوّل اشکال.

و همچنان مرحوم عراقی که آقا ضیا باشد اشکال نموده است به اینکه:

آنچه نزد فلاسفه مسلّم است اصالت وجود است و اعتباری بودن ماهیّت و می فرماید که ماهیّت اصلاً انتزاعی است بنابراین نتیجه این می شود که اصالت موجود است و ماهیّت اعتباری و انتزاعی علی هذا اگر معنا ماهیّت حیوان ناطق باشد چنین معنایی حقیقت ندارد و آنچه حقیقت و اصالت دارد افراد است ولو از همین معنی باشد در خارج بنابراین چگونه موافقت حاصل می­شود بین مسلک اصالت الوجود و عمومیّت موضوع له؟ این بود اشکال دوّم بر قسم دوّم.

***