fa-osoolدرس خارج فقه و اصول

درس 2:

سه شنبه 7/9/1402 هـ.ش مطابق با 14/جمادی الاولی/1445 هـ.ق، کابل، حوزه علمیّه دارالمعارف اهلبیت(ع).

تذکّر: دروس معظّم له عربی بوده به شاگردان فارسی ارائه می گردد غیر از متون، احادیث و نقل و قول ها.

بسم الله الرحمن الرحیم

الحمدلله ربّ العالمین، الصّلاة والسّلام علی خیر خلقه و اشرف بریّته ابی القاسم المصطفی محمّد و علی آله الاطیبین و صحبه المنتجبین لاسیّما بقیة الله فی الارضین روحی و ارواح العالمین لتراب مقدمه الفداء.

دوره ی هفتم: دوره ی شیخ محمّد تقی اصفهانی(ره) است که کتاب شان در اصول «هدایة المسترشدین» می باشد و یکی از مئاخذ رسایل مرحوم شیخ اعظم(ره) در اصول به حساب می آید.

دوره ی هشتم: دوره ی شیخ محمّد حسین اصفهانی(ره) است صاحب کتاب «الفصول» که جناب ایشان بنام کتابش یعنی صاحب فصول شناخته می شود و فصول از کتب عالیه در اصول است.

دوره ی نهم: دوره ی شیخ اعظم(ره) است که جناب ایشان از نوابغ دهر و مبتکر علم اصول است، کتاب ایشان موسوم است به «فرائد الاصول» که در بین ما و شما به «رسائل» معروف است و برای شیخ مرتضی انصاری(ره) کتاب دیگری نیز به ثبت رسیده بنام «مطارح الانظار» که این کتاب نسخه ی خطی بوده به چاپ نرسیده و در عصر ایشان اصول تورّم نموده از حد خودش خارج گردید.

دوره ی دهم: دوره ی شیخ محمّد کاظم هروی خراسانی(ره) است که معروف است به «آخوند» صاحب «کفایة الاصول» و این کتاب دقیق ترین منبع اصولی و کوتاه ترین آنهاست و تا هنوز در حوزات شیعه محور دروس خارج است و اعلام و فحول تا عصر ما بر این کتاب تعلیقه ها و تحشیه ها دارند.

دوره ی­ یازدهم: دوره ی شیوخ ثلاثه است که عبارت باشند از شیخ محمّد حسین نائینی(ره) صاحب کتاب «فوائد الاصول» در چاپ اوّل و به اسم «اجود التقریرات» در چاپ دوّم و شخص دوّم شیخ محمّد حسین اصفهانی(ره) است مشهور به «کُمپانی» صاحب «نهایة الدرایة» و شیخ سوّم مرحوم «ضیاء الدین عراقی» است که معروف است به آقا ضیاء صاحب کتاب «نهایة الافکار».

دوره ی دوازدهم: دوره ی شیخ محمّد رضا مظفّر(ره) است صاحب کتاب «اصول الفقه» که از کتب رایج حوزات علمیه است در عصر ما لکن در مرحله ی سطوح امّا محور درس خارج به حساب نمی آید.

***