(ادامه ی کتاب میراث، فصل دوّم، سهام مقدّره از متن لمعه شهید اوّل)
درس 63:
دوشنبه 3/2/1403 هـ.ش مطابق با 13/ شوال/1445 هـ.ق، کابل، حوزه علمیّه دارالمعارف اهلبیت(ع).
تذکّر: دروس معظّم له عربی بوده به شاگردان فارسی ارائه می گردد غیر از متون، احادیث و نقل و قول ها.
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله ربّ العالمین، الصّلاة والسّلام علی خیر خلقه و اشرف بریّته ابی القاسم المصطفی محمّد و علی آله الاطیبین و صحبه المنتجبین لاسیّما بقیة الله فی الارضین روحی و ارواح العالمین لتراب مقدمه الفداء.
مرحوم شهید در مسئله ثانیه می فرماید:
«الثّانیة للأخت للأبوین أو للأب منفردة النصف تسمیة و الباقی ردّاً و للأختین فصاعداً الثلثان و الباقی ردّاً و للأخوة و الأخوات من الأبوین أو من الأب المال للذکر الضعف».
صور مسئله ثانیه
این مسئله سه صورت دارد که بترتیب یادآور می شویم:
صورت اولی: زمانی است که متوفّی یک خواهر ابوینی دارد یا أبّی تنها که در این صورت نصف مال این خواهر است از باب فرض و بقیه از باب رد بنابراین تمام ترکه مال این خواهر است در حقیقت.
صورت ثانیه: زمانی است که متوفّی دو خواهر ابوینی یا بیشتر داشته باشد که در این صورت دو ثلث فرض اینهایند و باقیمانده که ثلث سوّم باشد ردّ اینها.
صورت ثالثه: زمانی است که متوفّی اخوه و اخوات ابوینی داشته باشد یا ابّی تنها در صورت فقدان ابویین، بنابراین ترکه مال اخوه و اخوات است به شکل للذکر مثل حظ الانثیین.
***
مرحوم شهید در مسئله ثالثه می فرماید:
«الثّالثة: للواحد من الأخوة و الأخوات للأم السدس و للاکثر الثلث بالسویّة و الباقی یردّ علیهم ردّاً».
صور مسئله ثالثه
مسئله ثالثه دو صورت دارد که به ترتیب یادآور می شویم:
صورت اولی: زمانی است که متوفّی برادر امّی دارد یا خواهر امّی و غیر از این برادر یا خواهر از همین طبقه وارثی ندارد، علی هذا سدس فرض اوست و بقیه ردّ او.
صورت ثانیه: زمانی است که متوفّی اخوه ی امّی یا اخوات امّی داشته باشد که در این صورت ثلث فرض اینهاست و باقی مانده که دو ثلث باشد ردّ اینها و فرقی ندارد که ورّاث کلاً برادران باشند یا خواهران ویا بالتفریق باشند که خواهر و برادر جمع شوند، ترکه در این صورت بین شان بالسویّة تقسیم می شود.
***