fa-feqhدرس خارج فقه و اصول

(ادامه ی کتاب میراث، فصل دوّم، سهام مقدّره از متن لمعه شهید اوّل)

درس 15:

یک­شنبه 26/9/1402 هـ.ش مطابق با 3/جمادی الثانی/1445 هـ.ق، کابل، حوزه علمیّه دارالمعارف اهلبیت(ع).

تذکّر: دروس معظّم له عربی بوده به شاگردان فارسی ارائه می گردد غیر از متون، احادیث و نقل و قول ها.

بسم الله الرحمن الرحیم

الحمدلله ربّ العالمین، الصّلاة والسّلام علی خیر خلقه و اشرف بریّته ابی القاسم المصطفی محمّد و علی آله الاطیبین و صحبه المنتجبین لاسیّما بقیة الله فی الارضین روحی و ارواح العالمین لتراب مقدمه الفداء.

  1. صورت اجتماع ربع است با سدس و حکمش ممکن است و صحیح مانند: اجتماع زوج با احد ابوین و این است صورت عددیه ­اش در حساب:

1/4+1/6=6+4/24=10/24

زایده

14/24

  1. صورت اجتماع ثلثان است با ثلث و حکمش ممکن است و صحیح مانند: اجتماع اخوه ی امّی است با اختین ابّی فصاعداً و این است صورت عددیه اش در حساب:

2/3+1/3=2+1/3=3/3

  1. صورت اجتماع ثلثان است با سدس که حکمش ممکن است و صحیح مانند: اجتماع بنتین فصاعداً با احد ابوین و این است صورت عددیه اش در حساب:

2/3+1/6=4+1/6=5/6

زایده

1/6

  1. صورت اجتماع سدس است با سدس که حکمش ممکن است و صحیح مانند: اجتماع ابوین با ولد برای میّت و این است صورت عددیه اش در حساب:

1/6+1/6=2/6

زایده

4/6

نعم، سه صورت در عبارت شهید ثانی آمده است از این چهار صورتی که ذکر کردیم آنجا که می­فرماید: «و یجتمع الثلثان مع الثلث کاخوة لامّ مع اختین فصاعداً لابّ و مع السدس کبنتین و احد الابوین و کاختین لابّ مع واحد من کلالة الامّ و یجتمع السدس مع السدس کابوین مع الولد» و یک صورت در عبارت شهید ثانی نیز نیامده کما اینکه در عبارت شهید اوّل نیز نیامده بود و ما آن را تکمیل کردیم که اجتماع ربع با سدس باشد و بحمد الله 13 صورت ممکنه صحیحه در اجتماع ثنائی از باب فرض به پایان رسید و این صور را منحصره گوید و امّا اجتماع اصحاب سهام نه به حسب فرض بلکه به حسب قرابت اصلاً انحصار ندارد که انشاءالله از فردا شروع می کنیم.

***