fa-rejalدرس خارج فقه و اصول

درس 121:

شنبه 16/1/1404 هـ.ش مطابق با 6/ شوال/1446 هـ.ق، کابل، حوزه علمیّه دارالمعارف اهلبیت(ع).

تذکّر: نوشته معظّم له عربی بوده به شاگردان فارسی ارائه می گردد غیر از متون، احادیث و نقل و قول­ها.

بسم الله الرحمن الرحیم

الحمدلله ربّ العالمین، الصّلاة والسّلام علی خیر خلقه و اشرف بریّته ابی القاسم المصطفی محمّد و علی آله الاطیبین و صحبه المنتجبین لاسیّما بقیة الله فی الارضین روحی و ارواح العالمین لتراب مقدمه الفداء.

رجال نوادر الحکمة

کتاب «نوادر الحکمة» از مؤلفات محمّد بن احمد بن یحیای بن عمران اشعری قمّی می باشد و این کتاب، کتاب بزرگ و حسن است که اوّل­شان کتاب توحید قرار گرفته و آخرشان کتاب قضایا و احکام مطابق آنچه در رجال شیخ آمده[1].

و مرحوم نجاشی شخصیت مؤلف را چنین تعریف کرده:

«محمّد بن احمد بن یحیی الاشعری القمّی کان ثقة فی الحدیث الّا انّ اصحابنا قالوا: کان یروی عن الضعفاء و یعتمد المراسیل و لا یبالی عمن اخذ…[2]».

نتیجه این دو سخن این است که: هرکسی که محمّد بن احمد بن یحیی بدون واسطه در کتاب نوادر الحکمة اش از وی روایت کند ثقة می باشد یا اینکه موجب می شود ظن و اطمینان را به وثاقت مروی عنه زمانی که یکی از مستثنیات نباشد.

و امّا استثناء در کلام محمّد بن حسن بن ولید مکنّی به ابی جعفر مطرح شده و ابن ولید شیخ قمّی ها و فقیه آنان و وجه و مقدّم بر آنان است و در حق او ثقة عین گفته شده و ابن ولید در سال 343 هـ.ق از دنیا رفته، کسی که صدوق درباره ایشان می فرماید که: ابن ولید مورد اتکاء و اعتماد بوده تصحیح و تضعیفش دقیق است فلذا هرکسی را که ابن ولید تصحیح کند صحیح بوده و هرکه را تضعیف کند ضعیف است[3].

ایشان شیوخی را از مشایخ مؤلف نوادر الحکمة استثناء کرده که تعدادشان به 27 نفر می­رسد و در فهرست مرحوم شیخ دو نفر دیگر نیز علاوه شده که جعفر بن محمّد کوفی باشد و هیثم بن عُدی و امّا مشایخ استثناء شده افراد زیر اند:

***

) رجال الشیخ، ص171-170.[1]

) رجال النجاشی، ص184.[2]

) من لا یحضره الفقیه، ج2، باب صوم التطوع و ثوابه من الایام المتفرقة فی ذیل حدیث 241.[3]