fa-feqhدرس خارج فقه و اصول

(ادامه ی کتاب میراث، فصل دوّم، سهام مقدّره از متن لمعه شهید اوّل)

درس 94:

چهارشنبه 23/3/1403 هـ.ش مطابق با 5/ ذی الحجه/1445 هـ.ق، کابل، حوزه علمیّه دارالمعارف اهلبیت(ع).

تذکّر: دروس معظّم له عربی بوده به شاگردان فارسی ارائه می گردد غیر از متون، احادیث و نقل و قول ها.

بسم الله الرحمن الرحیم

الحمدلله ربّ العالمین، الصّلاة والسّلام علی خیر خلقه و اشرف بریّته ابی القاسم المصطفی محمّد و علی آله الاطیبین و صحبه المنتجبین لاسیّما بقیة الله فی الارضین روحی و ارواح العالمین لتراب مقدمه الفداء.

مرحوم شهید در مسئله هفتم می فرماید:

«السابعة: اولاد العمومة و الخئولة یقومون مقام آبائهم عند عدمهم و یأخذ کل منهم نصیب من یتقرّب به و یقتسم اولاد العمومة من الابوین بالتفاوت و کذا من الأب و اولاد العمومة من الامّ بالتساوی و کذا اولاد الخئولة».

صور مسئله سابعه

مسئله هفتم سه صورت دارد که به ترتیب یادآور می شویم:

صورت اولی:

صورت اجتماع اولاد عمومه و خئوله است که مقام آباء و امّهات شان را در نبود آنها اقامه می کنند و هرکدام شان سهم آنان را می گیرد بناءً ولد عمّه هرچند مؤنث باشد ثلثین را می گیرد به جهت اینکه عمّه خودش ثلثین می ­گرفت درصورتی که تنها می بود در مقابل خاله و ولد خال هرچند مذکر باشند ثلث می گیرند و ابن عمّه با بنت عمّ همچنان ثلث می گیرد یعنی میراث ابن عمّه ثلث است و بقیه ثلثان که مال بنت عمّ است زیرا: اوّل نصیب مادرش را و اخیره نصیب پدرش را اخذ می کنند و ابن خال و ابن خاله مساویانه تقسیم می کنند مثل خود خال که با خاله مساویانه سهم می گرفتند و اولاد عمّ امّی سدس می گیرد اگر واحد باشد در مقابل اولاد عمّ ابّی و ثلث می گیرد اگر اکثر باشد و باقیمانده مال اولاد عمّ است ابوینی باشند یا ابّی فرق نمی کند.

صورت ثانیه:

صورت اجتماع اولاد خئوله است اگر متفرق باشند بناءً اگر همه جمع شوند برای اولاد خال واحد یا خاله امّی واحد سدس ثلث است و برای اولاد دو خال و دو خاله ثلثِ ثلث است و باقیمانده مال بستگان ابّی است.

و همین سخن است در اولاد عمومه  در صورت تفرق نظر به ثلثین که برای اولاد عمّ یا عمّه سدس ثلثین است و برای اولاد دو عمّ و دو عمّه امّی ثلث ثلثین و باقیمانده مال اولاد عمّ یا عمه ابوینی یا ابّی است و همین حکم است در اولادِ اولادِ اولاد عمومه و خئوله.

صورت ثالثه:

صورت اقتسام اولاد عمومه ابوینی است زمانی که مختلفین باشد للذکورة و الأنوثة که تقسیم در این صورت بالتفاوت است و همین حکم است در اولاد عمومه ابّی تنها که با فقد ابوینی میراث می برند و اولاد عمومه امّی اقتسام شان بالتساوی است و همچنان اولاد خئوله لکن بطور مطلق چه ابّی تنها باشد یا امّی تنها یا ابوینی.

و اگر زوج و زوجه با عمومه و خئوله جمع شود حکم اجتماع پدران­شان را دارند که نصف را زوج و ربع را زوجه اخذ می کند زیرا: نصیب اعلای شان است و کسی که تقرّب به امّ دارد نصیب اصلی او از خود ترکه است و باقیمانده برای بستگان ابوینی یا ابّی تنهاست.

***