درس 67:
یک شنبه 6/8/1403 هـ.ش مطابق با 23/ ربیع الثانی/1446 هـ.ق، کابل، حوزه علمیّه دارالمعارف اهلبیت(ع).
تذکّر: نوشته معظّم له عربی بوده به شاگردان فارسی ارائه می گردد غیر از متون، احادیث و نقل و قولها.
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله ربّ العالمین، الصّلاة والسّلام علی خیر خلقه و اشرف بریّته ابی القاسم المصطفی محمّد و علی آله الاطیبین و صحبه المنتجبین لاسیّما بقیة الله فی الارضین روحی و ارواح العالمین لتراب مقدمه الفداء.
محور دوّم:
اعتبار کتاب و اعتبار صاحبش می باشد و چند نظریه در این محور وجود دارد که به ترتیب یادآور می شویم:
نظریه اوّل:
از محقق تهرانی است معروف به آقا بزرگ که ایشان می فرماید: نسبت کتاب به غضائری ثابت نیست و غضائری از معاندین شیعه است و اعلام شیعه را طعن کرده و با نوشتن ضعفاء تضعیف شان نموده و به قرائن اقدام شده که نشان می دهد اثبات سخن ایشان را امّا با این وصف بعضی مقالات ابن غضائری را درج نموده. علی ایّ حال این مسئله در نظر ما در نهایت تفریط است.
نظریه ثانیه:
از علامه حلّی است بعد از قطعیت نسبت کتاب به ابن غضائری معتقد شده و اعتماد نموده به این کتاب، اعتماد تام و تمام به قسمی که در کتاب خودش تضعیف نموده کسانی را که ابن غضائری در ضعفاء تضعیف نموده.
نظریه ثالثه:
از علامه ششتری است صاحب قاموس الرجال که ایشان می گوید: کتاب ضعفاء هرچند از عصر علامه مجلسی مشهور شده ولی اعتباری ندارد به دلیل اینکه اعلام شیعه را جرح کرده درحالیکه واقعیت امر چنین نبوده.
و لکن در مقام غضائری و عظمت او اعتماد نجاشی و مرحوم شیخ طوسی کفایت می کند و ایشان از نقاد رجال است و اولین کسی است که در اصول شیعه و مصنفات آنها فهرست کامل آورده و دقتی مثل دقت ابن غضائری کمتر دیده می شود،
صاحب این نظریه افراط کرده زیرا: به قول استاد ما علامه سبحانی(دام ظله) نجاشی استناد نکرده اکثر از بیست مورد به کلام ابن غضائری در کتابش چه رسد از اینکه وی را تضعیف کرده باشد درحالیکه وثاقت ایشان اظهر من الشمس است.
***