(ادامه ی کتاب میراث، فصل دوّم، سهام مقدّره از متن لمعه شهید اوّل)
درس 175:
دوشنبه 22/11/1403 هـ.ش مطابق با 11/ شعبان/1446 هـ.ق، کابل، حوزه علمیّه دارالمعارف اهلبیت(ع).
تذکّر: دروس معظّم له عربی بوده به شاگردان فارسی ارائه می گردد غیر از متون، احادیث و نقل و قولها.
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله ربّ العالمین، الصّلاة والسّلام علی خیر خلقه و اشرف بریّته ابی القاسم المصطفی محمّد و علی آله الاطیبین و صحبه المنتجبین لاسیّما بقیة الله فی الارضین روحی و ارواح العالمین لتراب مقدمه الفداء.
و اگر شخص مجوسی از دختر اولیه اش که با او ازدواج کرده دختر ثانیه بدنیا بیاورد و سپس این دختر ثانیه دختر ثالثه را به دنیا بیاورد همه اینها دختران نسبی اش بوده از مال او بالسویّه میراث می برند و این است فرع پنجم.
بنابراین اگر علیا بمیرد که عبارت از امّ ثانیه باشد و جدّه ی ثالثه چنین شخصی را وسطی میراث می برد دون سفلی به دلیل اینکه وسطی در درجه مقدّم است بر سفلی و این است فرع ششم.
و اگر وسطی بمیرد علیا نصیب مادر را می برد و سفلی نصیب دختر را و باقیمانده رد می شود بر همین مادر و دختر ارباعاً فلذا سدس ما ترک مال علیا است به اعتباری که مادر متوفّیه است و نصف مال سفلی به اعتبار اینکه بنت متوفّیه است و باقیمانده که سدسان باشد بر می گردد و رد می شود بر هردو حسب سهامی که میراث شان بود علیهذا سهم مادر ثلاثه است و سهم بنت واحده و در نتیجه توزیع باقیمانده ارباعاً واجب است و این است فرع هفتم.
و اگر سفلی بمیرد وسطی از وی میراث می برد زیرا: مادرش حساب می شود و امّا علیا میراث نمی برد زیرا: جدّه اش حساب می شود و خواهرش. جدّه از جهت مادر و اخت از جهت پدر و این هردو به سبب مادر متوفّیه محجوبتان می باشند زیرا: مادر طبقه ی اولاست و جدّه و اخت طبقه ثانیه و این است فرع هشتم و قس علی هذا.
***