(ادامه ی کتاب میراث، فصل دوّم، سهام مقدّره از متن لمعه شهید اوّل)
درس 174:
یک شنبه 21/11/1403 هـ.ش مطابق با 10/ شعبان/1446 هـ.ق، کابل، حوزه علمیّه دارالمعارف اهلبیت(ع).
تذکّر: دروس معظّم له عربی بوده به شاگردان فارسی ارائه می گردد غیر از متون، احادیث و نقل و قولها.
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله ربّ العالمین، الصّلاة والسّلام علی خیر خلقه و اشرف بریّته ابی القاسم المصطفی محمّد و علی آله الاطیبین و صحبه المنتجبین لاسیّما بقیة الله فی الارضین روحی و ارواح العالمین لتراب مقدمه الفداء.
اگر شخص مسلمان بعضی محارمش را در اثر شبهه نکاح نماید بین او و اولادش توارث می باشد هرچند که نسبش فاسد است و بر این دو مسئله که در فوق ذکر شد متفرّع می باشد فروع کثیره ای که تا هشت فرع شمرده شده و حکم این فروع از قواعد ارث بدست می آید و فروع به ترتیب ذیل اند:
اگر مجوسی به سبب نکاح ولدی به دنیا بیاورد یا مسلمان بر اثر شبهه از دخترش دو دختر دیگر بدنیا بیاورد همه ی اینها بالسویّه میراث می برند برای اینکه در اینصورت سه دختر نسبی ولو فاسد موجود می باشد که دوتای آن باشد و این است فرع اوّل.
اگر یکی از این دو دختر بمیرد که از دختر اوّل به دنیا آمده در اینجا دختری که مادرش فوت شده و همچنان خواهرش مالی برجای بگذارد این مال سهم مادرشان می باشد بر اثر نسب هرچند که فاسد است امّا خواهرش از این مادر ارث نمی برد زیرا طبقه ثانیه است و مادرش طبقه اولی و این است فرع دوّم.
و اگر مادر بمیرد دون احد ابنتینی که از بنت اوّل به دنیا آمده اند از این مادر هردو دختر میراث می برند به جهت اینکه دختران نسبیاش می باشند و توارث بین شان حاکم است هرچند که نسبش فاسد می باشد و این فرع سوّم است.
و اگر یکی از دو دختر بعد از فوت مادر بمیرد دیگری از آن دو میراث می برد بخاطری که مانع وجود ندارد بعد از فرض اینکه مادر قبل از دختر مرده است و این فرع چهارم است.
***