fa-feqhدرس خارج فقه و اصول

(ادامه ی کتاب میراث، فصل دوّم، سهام مقدّره از متن لمعه شهید اوّل)

درس 87:

یکشنبه 13/3/1403 هـ.ش مطابق با 24/ ذی القعده/1445 هـ.ق، کابل، حوزه علمیّه دارالمعارف اهلبیت(ع).

تذکّر: دروس معظّم له عربی بوده به شاگردان فارسی ارائه می گردد غیر از متون، احادیث و نقل و قول ها.

بسم الله الرحمن الرحیم

الحمدلله ربّ العالمین، الصّلاة والسّلام علی خیر خلقه و اشرف بریّته ابی القاسم المصطفی محمّد و علی آله الاطیبین و صحبه المنتجبین لاسیّما بقیة الله فی الارضین روحی و ارواح العالمین لتراب مقدمه الفداء.

مرحوم شهید در مسئله ثانیه می فرماید:

«الثانیة: للعمّ الواحد للامّ او العمّة مع قرابة الابّ السدس و للزائد الثلث و الباقی لقرابة الابّ و ان کان واحداً»

صور مسئله ثانیه

مسئله ثانیه دو صورت دارد که ذیلاً بحث می کنیم:

صورت اولی:

صورت عمّ امّی یا عمّه امّی است که ارث شان سدس ترکه است و باقیمانده که پنج ششم باشد مال اقربای ابوینی است یا مال اقربای ابّی تنها درصورتی که ابوینی نباشند ولو اینکه ابّی تنها باشد نه متعدد.

صورت ثانیه:

صورت عمّ امّی است یا عمه امّی لکن در صورت تعدد آنها ثلث ترکه مال آنهاست که بین­شان بالسویّة تقسیم می شود بطور مطلق چه مذکر باشند یعنی که اعمام باشند یا مؤنث باشند یعنی که عمّات باشند یا اینکه بعض­شان مذکر باشند و بعض­شان مؤنث یعنی که عمّ و عمّه باهم باشند چنانکه نظیر آن را در مسئله اخوه امّی خواندیم

و امّا باقیمانده ثلث که ثلثان باشند مال اقربای ابوینی است و در صورت فقدان آنها مال اقربای ابّی تنهاست هرچند که شخص واحد باشد و این سهم علی الاطلاق است یعنی فرق ندارد که عمّ باشد یا عمّه.

لا یخفی که اقربای ابّ در صورت تعدد مذکر باشند یا مؤنث یا اینکه مذکر و مؤنث معاً باشند ترکه بین شان بالتفاوت تقسیم می شود چنانکه در مسئله اولی خواندیم.

***