fa-derayaدرس خارج فقه و اصول

درس 67:

سه‌ شنبه 23/11/1403 هـ.ش مطابق با 12/ شعبان/1446 هـ.ق، کابل، حوزه علمیّه دارالمعارف اهلبیت(ع).

تذکّر: نوشته معظّم له عربی بوده به شاگردان فارسی ارائه می گردد غیر از متون، احادیث و نقل و قول­ها.

بسم الله الرحمن الرحیم

الحمدلله ربّ العالمین، الصّلاة والسّلام علی خیر خلقه و اشرف بریّته ابی القاسم المصطفی محمّد و علی آله الاطیبین و صحبه المنتجبین لاسیّما بقیة الله فی الارضین روحی و ارواح العالمین لتراب مقدمه الفداء.

حول مسلسل و اقسام آن

حدیث مسلسل حدیثی است که تمام روّاتش به نبی خاتم(ص) یا یکی از معصومین(ع) وصل شوند و یا اینکه سایر مروی عنهم متحد الاسم باشند مانند: محمّدین یا احمدین یا عبادله یا غیر اینها یا متفق الآباء و الانساب باشند یا متفق الکنی و الالقاب باشند یا متفق الصناعات و حِرَف باشند و همچنان سایر متحدات و اتفاقات تا آخر سند چنین حدیثی مسلسل گفته می ود.

و همچنان معنای دوّمی برای مسلسل است که اتفاق فعل روّات باشد در حال نقل حدیث مانند: جلوس یا اتکاء یا مصافحه یا قیام، چنین حدیثی مسلسل است مثل جایی که راوی بگوید:

«اخبرنی فلان جالساً عن الفلان جالساً عن الفلان جالساً یا اتّکائاً یا قائما»

یا اینکه بگوید: صافحنی فلان و روی لی یا اینکه بگوید: لقّمنی فلان لقمة من یده و روی لی تا انتهاء سند.

و همچنان معنای سوّمی است برای مسلسل که اتحاد صیغ باشد در نقل حدیث مثل جایی که بگوید: «سمعت» او «اخبرنی» او «قلت له» او «روی لی» و امثال اینها تا انتهاء سند.

و همچنان معنای چهارمی برای مسلسل است مانند: سماع جمیع روّات در روز پنج­شنبه یا جمعه یا روز عید مثل جایی که راوی بگوید: سمعت فلاناً یوم الخمیس تا انتهاء سند.

و همچنان معنای پنجمی برای مسلسل است که عبارت از قرین ساختن صیغه های روایت باشد به الفاظ قسم مثل اینکه بگوید: بالله اخبرنی فلان قائماً کذا و کذا یا بجای بالله تالله به کار ببرد یا سایر صیغه های قسم تا آخر سند.

و همچنان معنای ششمی برای مسلسل است و آن اینکه: هر راوی از رفیقش در مکان واحد روایت کند مانند: مسجد یا مدرسه یا بلد فلانی مثل جایی که بگوید: روی لی فلان فی المسجد یا روی لی فلان فی المدرسة یا روی لی فلان فی الکوفة او المدینة مثلاً تا آخر سند.

***